Οφέλη από αχλάδι

Ένας σκύλος και η χοληδόχος κύστη του

Πόσο συχνά έχετε σκεφτεί τη χοληδόχο κύστη του σκύλου σας; Αν είστε σαν εμένα, πιθανότατα δεν πιστεύατε καν ότι ένας σκύλος είχε χοληδόχο κύστη και σίγουρα δεν σκεφτήκατε ότι ένας σκύλος θα μπορούσε να έχει πρόβλημα χοληδόχου κύστης.

Ωστόσο, οι σκύλοι έχουν χοληδόχο κύστη και παρόλο που τα προβλήματα με αυτήν δεν είναι κάτι συνηθισμένο, οι σκύλοι έχουν προβλήματα, όπως και οι άνθρωποι.

Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι ενδιαφέρον για τους λάτρεις των σκύλων παντού, να έχουν ένα μικρό μάθημα ιστορίας για τα μέρη του σπλάχνου ενός σκύλου που μοιάζουν τόσο πολύ με τα δικά μας. Νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε έναν σκύλο, ως ένα ον με ένα στόμα στο οποίο μπαίνουν τα πάντα, ένα στομάχι που φαίνεται να είναι φτιαγμένο από σίδηρο και ένα πίσω άκρο από το οποίο τα περισσότερα πράγματα καταλήγουν να βγαίνουν.

Οχι τόσο! Τα σπλάχνα ενός σκύλου είναι μια πολύπλοκη ομάδα πραγμάτων που κάνουν πολλές δουλειές, όπως και το δικό μας. Οι πεπτικές διαταραχές στους σκύλους είναι ίσως το πιο κοινό από όλα τα προβλήματα υγείας του σκύλου. Περισσότερο από πιθανό λόγω των πραγμάτων που καταφέρνουν να βάλουν στο στόμα τους. Τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης δεν είναι κοινά, αλλά αξίζει να εξεταστούν. Ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες πεπτικές διαταραχές ενός σκύλου προκαλούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα στο συκώτι, το πάγκρεας ή τα όργανα του πεπτικού συστήματος, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία της τροφής που τρώει ο σκύλος σας. Υπάρχουν φορές, ωστόσο, που σοβαρά προβλήματα υγείας επικεντρώνονται στη χοληδόχο κύστη ενός σκύλου.

Τι είναι η χοληδόχος κύστη; Η χοληδόχος κύστη ενός σκύλου είναι μια μικρή δομή που μοιάζει με σάκο με σκληρό δέρμα στην κοιλιακή κοιλότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη της τροφής ενός σκύλου. Είναι προσκολλημένο στο ήπαρ και στο πάγκρεας. Η χοληδόχος κύστη είναι μικρή, σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο όπως ο γερμανικός ποιμενικός μπορεί να έχει το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ, σε έναν μικρότερο σκύλο θα ήταν μικρότερος. Δεν είναι στρογγυλό, αλλά σε σχήμα αχλαδιού και επίμηκες και έχει την ικανότητα να διογκώνεται αν χρειαστεί.

Τι κάνει η χοληδόχος κύστη; Είναι κάτι σαν γκαράζ, είναι ένας χώρος αποθήκευσης χολής, ενός οξέος, ενός αλκαλικού υγρού που περιέχει νερό, ηλεκτρολύτες, διάφορα οξέα και μια κιτρινωπή χρωστική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη. Αυτό το υγρό εκκρίνεται από το συκώτι και απορρίπτεται στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει στην πέψη και την απορρόφηση των λιπών. Ένας σκύλος παράγει χολή όλη την ημέρα και μια υγιής χοληδόχος κύστη απελευθερώνει τη χολή όπως χρειάζεται.

Το ίδιο το ήπαρ χωρίζεται σε διάφορα τμήματα που ονομάζονται λοβοί και η χολή που παράγεται σε κάθε έναν από αυτούς τους λοβούς έχει έναν δικό του χοληδόχο πόρο, ο οποίος με τη σειρά του ρέει σε έναν κοινό χοληδόχο πόρο. Ο κοινός χοληδόχος πόρος οδηγεί στο δωδεκαδάκτυλο το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. Όταν ο κοινός χοληδόχος πόρος έχει υπερβολική χολή, παροχετεύεται στη χοληδόχο κύστη, η οποία την αποθηκεύει μέχρι να χρειαστεί για να βοηθήσει στην πέψη του λίπους.

Τι είδους προβλήματα χοληδόχου κύστης υπάρχουν; Αν και τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης δεν είναι πολύ συνηθισμένα, συμβαίνουν. Υπάρχουν αποφρακτικές και μη αποφρακτικές καταστάσεις. Το πιο κοινό αποφρακτικό πρόβλημα προκαλείται από ένα πρησμένο πάγκρεας, το οποίο μπορεί να προκληθεί από όγκο στο πάγκρεας ή από ουλώδη ιστό. Ο κοινός χοληδόχος πόρος συμπιέζεται και η χολή δεν μπορεί να βγει έξω, προκαλώντας διάταση της χοληδόχου κύστης και η χολή μπορεί να επανέλθει στην κυκλοφορία του αίματος του σκύλου.

Ένα άλλο αποφρακτικό πρόβλημα είναι οι πέτρες στη χολή. Ναι, οι σκύλοι μπορούν να εμφανίσουν πέτρες στη χολή, όπως και οι άνθρωποι. Αυτές οι πέτρες δεν είναι σκληρές όπως η πέτρα της χοληδόχου κύστης του ανθρώπου, αλλά αποτελούνται από πηλό σαν λάσπη και μπορούν να φράξουν τον χοληδόχο πόρο και με τη σειρά τους να προκαλέσουν επέκταση της χοληδόχου κύστης και εάν δεν αντιμετωπιστεί η χοληδόχος κύστη θα σκάσει.

Υπάρχει επίσης ένας τρίτος τύπος αποφρακτικού προβλήματος που προκαλείται από τη συσσώρευση παχύρρευστης χολής και βλέννας που ονομάζεται χολική βλεννοκήλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μη αποφρακτική νόσο της χοληδόχου κύστης εάν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς η μη φυσιολογική χολή παρέχει ένα εξαιρετικό έδαφος για μια βακτηριακή λοίμωξη. φλεγμονή και πρήξιμο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει έκρηξη της χοληδόχου κύστης.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός προβλήματος της χοληδόχου κύστης; Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα συμπτώματα είναι κοινά σε πολλά άλλα προβλήματα όπως έμετος, κακή όρεξη, λήθαργος, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, αδυναμία και κακή κατάσταση του τριχώματος. Ένα ενδεικτικό σημάδι, ωστόσο, είναι ο ίκτερος, μια κατάσταση κατά την οποία τα μάτια και τα ούλα έχουν μια κιτρινωπή απόχρωση παρόμοια με τον «κίτρινο ίκτερο» στους ανθρώπους.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές; Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των μη αποφρακτικών προβλημάτων και υπάρχουν άλλα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της έκκρισης της χολής και τη μετακίνησή της στον εντερικό σωλήνα.

Χειρουργική επέμβαση θα απαιτηθεί εάν υπάρχει χολική βλεννοκήλη ή εάν υπάρχει μάζα που δεν ανταποκρίνεται στην ιατρική θεραπεία. Οι χολόλιθοι μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά εάν είναι απαραίτητο και η χοληδόχος κύστη μπορεί επίσης να αφαιρεθεί χωρίς να βλάψει τη ζωή ενός σκύλου. Ένας σκύλος μπορεί να ζήσει χωρίς χοληδόχο κύστη, όπως και ένας άνθρωπος.

Αυτό ήταν ένα ταξίδι στο εσωτερικό του σκύλου σας και ελπίζω να σας έδωσε μια εικόνα για το πόσο πολύ μας μοιάζουν τα σκυλιά μας. Σώματα με διαφορετικά σχήματα, αλλά όλα λειτουργούν με την ίδια μαγική σειρά που δημιούργησε το Σύμπαν.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *