Συνταγές με αχλάδι

Ασυμβίβαστοι συνδυασμοί φρούτων μπορεί να σας αρρωστήσουν

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά η κατανάλωση ασυμβίβαστων συνδυασμών φρούτων μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Εάν έχετε διαβάσει τα άρθρα μου για την υγεία, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι είμαι σταθερός υποστηρικτής μιας Μεσογειακής Διατροφής που περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες φρούτων, επειδή συνεισφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για την καλή υγεία. Λοιπόν, εάν ισχύει αυτό, πώς η κατανάλωση φρούτων μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε; Γιατί όταν τρώτε ορισμένα φρούτα σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, το σώμα σας παράγει τοξίνες και χημικές αντιδράσεις επιβλαβείς για τον οργανισμό σας. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Έτσι, ο πρώτος κανόνας είναι να προσέχετε τους διαφορετικούς συνδυασμούς που μπορείτε να κάνετε όταν τρώτε φρούτα. Οι σωστοί συνδυασμοί θα προάγουν την υγεία ενώ οι λάθος συνδυασμοί θα προκαλέσουν ασθένεια. Αυτό οφείλεται σε ορισμένες ασυμβατότητες μεταξύ των τροφίμων που μπορούν να ταξινομηθούν ως χημικά και φυσικά:

*Χημική ασυμβατότητα: Ένα στο οποίο σχηματίζονται τοξικά στοιχεία κατά τη διαδικασία της πέψης λόγω του γεγονότος ότι ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα που αποτελούν μέρος του γεύματος είναι χημικά ασύμβατα μεταξύ τους.

*Σωματική ασυμβατότητα: Ένα όπου ορισμένα τρόφιμα επιβραδύνουν την πέψη άλλων, με αποτέλεσμα το μείγμα να παραμείνει περισσότερο από όσο χρειάζεται στο πεπτικό σύστημα, δηλαδή στο στομάχι και τα έντερα. Ένα παράδειγμα θα ήταν η κατανάλωση αλευρωδών και όξινων τροφών στο ίδιο γεύμα.

Ταξινόμηση φρούτων

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορετικές ομάδες στις οποίες ταξινομούνται τα φρούτα καθώς αυτή η ταξινόμηση θα σας βοηθήσει να τα συνδυάσετε σωστά. Τα φρούτα ταξινομούνται γενικά ως εξής:

Όξινα φρούτα: Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε οξέα. Δεν περιέχουν όλα τα όξινα φρούτα κιτρικό οξύ όπως στην περίπτωση του ανανά. Στα όξινα φρούτα περιλαμβάνονται τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, οι ανανάδες, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, οι ντομάτες, τα ακτινίδια και οι φράουλες.

Φρούτα με χαμηλή οξύτητα: Τα οξέα σε αυτά τα φρούτα δεν είναι τόσο δυνατά όσο αυτά των όξινων φρούτων. Τα χαμηλά όξινα φρούτα περιλαμβάνουν τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, τα πράσινα μήλα, τα αχλάδια, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα κεράσια και τα μάνγκο.

Γλυκά φρούτα: Αυτά τα φρούτα δεν περιέχουν οξέα. Ανάμεσά τους βρίσκουμε ώριμες μπανάνες, όλα τα ξηρά φρούτα, ώριμα μάνγκο, cherimoyas, γλυκά σταφύλια και σύκα.

Ουδέτερα φρούτα: Είναι τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και έλαια. Ουδέτερα φρούτα είναι το αβοκάντο, η παπάγια και οι ξηροί καρποί.

Προσέξτε ορισμένα μείγματα μεταξύ των φρούτων

Τα φρέσκα φρούτα πέπτονται εύκολα γιατί έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, άμυλα και λίπος, ενώ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ένζυμα και βιταμίνες, χαρακτηριστικά που προκαλούν την γρήγορη απορρόφησή τους από το έντερο. Λόγω της γρήγορης απορρόφησής τους, τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά τα γεύματα, καθώς θα καθίσουν πάνω από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο στομάχι και θα ζυμωθούν. Αυτή η ζύμωση θα προκαλέσει τοξίνες και κακή πέψη.

Αν και είναι καλύτερο να τρώτε φρούτα μόνα τους, μπορούν να γίνουν ανεκτά όταν καταναλώνονται με άλλα τρόφιμα που παρουσιάζουν παρόμοιες πεπτικές παθήσεις. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε όταν τρώτε φρούτα για να αποτρέψετε το σχηματισμό τοξινών:

Όξινα και χαμηλά όξινα φρούτα: Καλό είναι να μην τα συνδυάζετε με άλλα τρόφιμα. Ειδικά, μην τα συνδυάζετε με γλυκά φρούτα ή άμυλα όπως πατάτες, ψωμί, ρύζι, καλαμπόκι, μπισκότα, δημητριακά, κολοκύθα, φακές ή σιτάρι. Μπορείτε, ωστόσο, να τα συνδυάσετε με ζωική πρωτεΐνη όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, τυρί και ξηρούς καρπούς.

Γλυκά φρούτα: Μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Τα γλυκά φρούτα δεν είναι συμβατά με όξινα φρούτα. όταν τα οξέα αναμειγνύονται με τα σάκχαρα παραμένουν περισσότερο στο έντερο και γίνεται τοξική ζύμωση. Επιπλέον, ο σχηματισμός γλυκόζης διαρκεί περισσότερο.

Μην ανακατεύετε γλυκά φρούτα με τυρί, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια, κοτόπουλο, ψάρι, κόκκινο κρέας, αυγά και καρύδα.

Ουδέτερα φρούτα: Η κατανάλωση ουδέτερων φρούτων (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, φιστίκια κ.λπ.) και γλυκών φρούτων στο ίδιο γεύμα θα προκαλεί πάντα δυσπεψία που μπορεί να τραυματίσει το συκώτι. Όταν τα έλαια από ουδέτερα φρούτα συνδυάζονται με τα σάκχαρα των γλυκών φρούτων, παράγουν τοξικές ενώσεις επιβλαβείς για τα κύτταρα του σώματος. Τα ουδέτερα φρούτα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Συνδυασμοί που πρέπει να αποφεύγετε

1. Πορτοκάλια και καρότα: Μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία του ήπατος. Αυξάνουν την παραγωγή χολής, αυξάνουν τις ουσίες που βλάπτουν τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσουν καούρα.

2. Ανανάδες και γαλακτοκομικά προϊόντα: Αυτός ο συνδυασμός είναι αρκετά τοξικός για τον οργανισμό.

3. Παπάγια και λεμόνια: Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την αιμοσφαιρίνη, προκαλώντας αναιμία.

Γενικές συστάσεις που πρέπει να ακολουθείτε όταν τρώτε φρούτα

1. Τρώτε φρούτα πριν από το γεύμα, όχι μετά

2. Μην επιδίδεστε σε χυμούς από όξινα φρούτα

3. Μην παίρνετε χυμό φρούτων μετά το γεύμα. Μπορείτε να το πιείτε μία ώρα πριν το γεύμα.

4. Μην αναμιγνύετε φρούτα και λαχανικά στο ίδιο γεύμα.

5. Μην ανακατεύετε τα πορτοκάλια με άλλα φρούτα.

6. Τα κιτρικά φρούτα πρέπει να καταναλώνονται το πρωί.

7. Τα γλυκά φρούτα μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

8. Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται ώριμα. Τα φρούτα που δεν είναι ώριμα γίνονται όξινα στο σώμα.

Για μια θρεπτική και νόστιμη φρουτοσαλάτα, μπορείτε να αναμίξετε τα ακόλουθα φρούτα: παπάγια, ώριμο μάνγκο, αχλάδια, σύκα, χουρμάδες, κόκκινο μήλο, ροδάκινα, μπανάνα, νεκταρίνια και φρέσκα κεράσια.

Τελικές σκέψεις

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε επαρκείς ποσότητες φρούτων, συμβαίνει σημαντική μείωση πολλών κοινών χρόνιων ασθενειών. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι ασυμβίβαστοι συνδυασμοί φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.

Να έχετε μια υπέροχη και υγιή μέρα.

Emilia Klapp, BS, RD.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *