Συνταγές με αχλάδι

Δυσαπορρόφηση φρουκτόζης: Καταστρέφεται!

Δυσαπορρόφηση φρουκτόζης (FM)

Η φρουκτόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης που βρίσκεται σε τρεις κύριες μορφές στη διατροφή:

1. Δωρεάν φρουκτόζη

2. Ένα συστατικό της σακχαρόζης

3. Φρουκτάνη

Πολυμερές φρουκτόζης, συνήθως σε μορφή ολιγοσακχαρίτη, με τερματική γλυκόζη επίσης γνωστή ως ινουλίνες, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS) ή ολιγοφρουκτόζη.

Η φρουκτόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης (ή ένα απλό σάκχαρο). Η φρουκτόζη είναι επίσης γνωστή ως ζάχαρη φρούτων. Βρίσκεται σε τρεις κύριες μορφές στη διατροφή: ως ελεύθερη φρουκτόζη (που υπάρχει στο μέλι και στα φρούτα). ως συστατικό του δισακχαρίτη σακχαρόζη (ίση αναλογία γλυκόζης/φρουκτόζης). ή ως φρουκτάνες, ένα πολυμερές φρουκτόζης συνήθως σε μορφή ολιγοσακχαρίτη (που υπάρχει στο σιτάρι και σε ορισμένα λαχανικά). Αυτός ο υδατάνθρακας βραχείας αλυσίδας βρίσκεται ευρέως στη διατροφή μας ως ελεύθερη εξόζη στα φρούτα ως δισακχαρίτης στη σακχαρόζη και σε πολυμερισμένη μορφή γνωστή ως φρουκτάνες.

Η φρουκτόζη υπάρχει σε πολλά από τα τρόφιμα που τρώμε, τόσο φυσικά όσο και επεξεργασμένα, συμπεριλαμβανομένων αμέτρητων φρούτων και λαχανικών. Το μέλι, τα αχλάδια, οι χυμοί φρούτων, το σιρόπι αγαύης και τα μήλα είναι μερικές μόνο φυσικές τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες φρουκτόζης. Όλα τα φρούτα περιέχουν λίγη φρουκτόζη, επομένως οι μερίδες είναι πολύ σημαντικές. Η φρουκτόζη προστίθεται συνήθως ως γλυκαντικό με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ποτά και αναψυκτικά.

Οι φρουκτάνες είναι ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες μονάδων φρουκτόζης με τελικό άκρο γλυκόζης. Αυτές οι αλυσίδες μορίων φρουκτόζης γνωστές ως φρουκτάνες απαντώνται φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Οι φρουκτάνες μόνες τους προκαλούν κοιλιακά συμπτώματα επειδή δεν υδρολύονται ούτε απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Οι φρουκτάνες αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για όσους πάσχουν από δυσαπορρόφηση φρουκτόζης. Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνη είναι το σιτάρι, οι αγκινάρες, τα πράσα, τα κρεμμύδια και η ινουλίνη και ο φρουκτοολιγοσακχαρίτης (FOS). Η ινουλίνη και ο φρουκτοολιγοσακχαρίτης (FOS) είναι φυτικές ίνες που προστίθενται σε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε περιορισμένη την ποσότητα των φρουκτανών στη δίαιτα, εάν δεν αποφευχθεί πλήρως.

Η γλυκόζη, γνωστή και ως δεξτρόζη, είναι ένας άλλος μονοσακχαρίτης ή με άλλα λόγια ένα απλό σάκχαρο. Η γλυκόζη είναι μια από τις απλούστερες μορφές ζάχαρης που χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για τους περισσότερους υδατάνθρακες. Τόσο η φρουκτόζη όσο και η γλυκόζη έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία, καθώς η φρουκτόζη είναι αρκετά πιο γλυκιά. Η φρουκτόζη απορροφάται ευκολότερα όταν συνδυάζεται με γλυκόζη. Ακόμη και με την κατανάλωση γλυκόζης υπάρχει ένα όριο ως προς το πόση φρουκτόζη μπορεί να αντέξει το σώμα. Τα δισκία γλυκόζης είναι διαθέσιμα στα περισσότερα καταστήματα φαρμάκων και παντοπωλείων, συνήθως στο τμήμα των διαβητικών ή στο φαρμακείο. Η σκόνη δεξτρόζης (ή σκόνη γλυκόζης) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές συνταγές ή για να γλυκάνει τα ροφήματα. Μπορείτε να το αγοράσετε σε καταστήματα με είδη μπύρας και κρασιού, σε ορισμένα καταστήματα βιταμινών και υγιεινής διατροφής, καθώς και στο διαδίκτυο.

Δεν είναι τόσο γλυκό όσο η ζάχαρη ή η φρουκτόζη, αλλά πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν αρκετά γλυκό. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερα. Μερικά φρουκτμάλια χρησιμοποιούν αναλογία ένα προς ένα και μισό για να υποκαταστήσουν τη γλυκόζη με τη ζάχαρη στις συνταγές. Επίσης τα smarties και οι γλυκές τάρτες καραμέλες έχουν κύριο συστατικό τη γλυκόζη. Αυτές οι καραμέλες μπορούν να καταναλωθούν για να απορροφήσουν την περίσσεια ελεύθερης φρουκτόζης. Ωστόσο, πρέπει πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες γιατί αλλάζουν τα συστατικά τους που και που. Μερικά περιέχουν στην πραγματικότητα σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και αυτό είναι πολύ καλό για όσους υποφέρουν από φρουκτόζη. Το κύριο συστατικό πρέπει να είναι γλυκόζη ή δεξτρόζη. Οι ετικέτες διαβάζονται με την κατανόηση ότι το πρώτο συστατικό που αναφέρεται είναι το κύριο συστατικό και η λίστα ακολουθεί το παράδειγμα με αυτή τη σειρά με το τελευταίο συστατικό να έχει τη μικρότερη ποσότητα μέσα.

Η σακχαρόζη ή η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από δύο σάκχαρα, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη. Είναι γνωστό ως διπλή ζάχαρη που αποτελείται από ένα μέρος φρουκτόζης και ένα μέρος γλυκόζης. Τα άτομα με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης μπορούν να τρώνε σακχαρόζη (περιορισμένες ποσότητες) επειδή η γλυκόζη βοηθά στην απορρόφηση της φρουκτόζης. Μεγάλες ποσότητες σακχαρόζης σε μία λήψη μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, καθώς ένα μεγάλο φορτίο φρουκτόζης σε οποιαδήποτε μορφή θα προκαλέσει συμπτώματα.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη ποσότητα φρουκτόζης που μπορούν να απορροφήσουν. Η ικανότητα του ανθρώπινου λεπτού εντέρου να απορροφά τη φρουκτόζη είναι περιορισμένη και μοναδική για κάθε άτομο. Ένα υγιές άτομο μπορεί να απορροφήσει μόνο είκοσι πέντε έως πενήντα γραμμάρια φρουκτόζης ανά συνεδρίαση. Κανείς δεν έχει απεριόριστη ελευθερία στην κατανάλωση φρουκτόζης, επομένως όλοι έχουν δυσαπορρόφηση φρουκτόζης σε κάποιο βαθμό. Τα Fructmals περιγράφονται ως ικανά να απορροφούν λιγότερα από είκοσι πέντε γραμμάρια ανά συνεδρίαση. Ο βαθμός δυσαπορρόφησης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ ευαίσθητοι και η λιγότερη φρουκτόζη είναι πιθανό να προκαλέσει τα αέρια και το φούσκωμα που προκύπτουν γρήγορα από την περίσσεια φρουκτόζης. Όπως και με τη λακτόζη (ένα σάκχαρο γάλακτος που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα), τα άτομα έχουν ένα όριο για την ποσότητα φρουκτόζης που μπορούν να καταναλώσουν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα. Η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή, αλλά δεν είναι πολύ γνωστή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HFCS) έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή αυτές τις μέρες. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS) είναι ένα γλυκαντικό που παρασκευάζεται από καλαμπόκι και μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα και ποτά στα ράφια των παντοπωλείων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το HFCS αποτελείται είτε από 42 τοις εκατό είτε από 55 τοις εκατό φρουκτόζη, με τα υπόλοιπα σάκχαρα να είναι κυρίως γλυκόζη και υψηλότερα σάκχαρα. Υπάρχει μεγάλη διαμάχη ως προς το πόσο ασφαλές είναι για κατανάλωση. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οδηγεί σε παχυσαρκία.

Το Corn Refiners Association ισχυρίζεται ότι το HFCS είναι φυσικό και παρόμοιο με την επιτραπέζια ζάχαρη. Γίνεται έρευνα για το εάν οι ισχυρισμοί κατά του HFCS είναι αληθινοί ή ψευδείς. Η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο για όλους είναι σημαντική. Η εξάλειψη του HFCS είναι ζωτικής σημασίας για όσους υποφέρουν από δυσαπορρόφηση φρουκτόζης, εάν υπάρχει επιθυμία να θεραπευτούν και να ζήσουν μια υγιή ζωή. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά παρασκευάζονται με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Επί του παρόντος, η Ένωση Διυλιστηρίων Καλαμποκιού ζητά να αλλάξουν το όνομα του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε ζάχαρη καλαμποκιού.

Για να αποφύγουν τα συμπτώματα, τα άτομα με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης πρέπει να γνωρίζουν τέσσερα κύρια πράγματα στη διατροφή τους:

1. Η ποσότητα της φρουκτόζης σε ένα γεύμα, συνολική

2. Η αναλογία φρουκτόζης προς γλυκόζη σε ένα γεύμα

3. Η παρουσία πολυολών (αλκοόλες ζάχαρης, όπως σορβιτόλη, ξυλιτόλη, μαννιτόλη, κ.λπ.)

4. Η παρουσία φρουκτανών (ειδικά μονο-, δι- και ολιγοσακχαρίτες βραχείας αλυσίδας, όπως η ινουλίνη, το FOS, κ.λπ.)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *