Συνταγές με αχλάδι

Καλοήθης κέτωση: Να το γνωρίζετε αυτό ενώ κάνετε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για απώλεια βάρους

Η καλοήθης κέτωση είναι μια κατάσταση που προκαλείται από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπου το σώμα καίει λίπος ως κύρια πηγή καυσίμου αντί να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες, οι οποίοι συνήθως αποθηκεύονται αρχικά στους μύες ως ουσία γνωστή ως γλυκογόνο. Ονομάζεται καλοήθης κέτωση επειδή είναι μια ασφαλής και υγιής κατάσταση, παρά η κέτωση που βιώνουν οι διαβητικοί, η οποία δεν είναι καλοήθης.

Καθώς το σώμα καίει λίπος, παράγει ένα υποπροϊόν που ονομάζεται κετόνες. Οι κετόνες απελευθερώνονται από το σώμα μέσω των ούρων και μέσω των πνευμόνων. Οι κετόνες είναι ο λόγος για τον οποίο μια από τις πιο τεκμηριωμένες παρενέργειες της δίαιτας Atkins είναι ότι μπορεί να κάνει την αναπνοή των ανθρώπων να μυρίζει κάπως περίεργα – οι κετόνες έχουν μια γλυκιά μυρωδιά, σχεδόν σαν σταγόνες αχλαδιού, που κατά καιρούς γίνεται αντιληπτή στην αναπνοή (δεν είναι μια αποκρουστική μυρωδιά όπως η γενική “κακή αναπνοή”, αλλά μπορεί να είναι έντονη – τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή μια έντονη μυρωδιά γενικά μέντας.

Κάποιος βαθμός καλοήθους κέτωσης πρέπει να συμβεί για να λειτουργήσει η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, καθώς δείχνει ότι το σώμα ξεφεύγει από λίπος. Κανονικά θα προκληθεί εντός των πρώτων τριών ημερών από την ακολουθία μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, καθώς ο οργανισμός σε αυτό το σημείο θα έχει εξαντλήσει τα εναπομείναντα αποθέματα γλυκογόνου και θα έχει στραφεί στην καύση λίπους.

Ο έλεγχος για την παρουσία κετονών είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε εάν η δίαιτα Atkins (ή άλλη δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες) έχει επιδράσει και σε ποιο βαθμό αντιμετωπίζετε κέτωση.

Τα ραβδιά δοκιμής κέτωσης, που συχνά ονομάζονται Ketostix, διατίθενται από τα περισσότερα φαρμακεία. Γενικά χρησιμοποιούνται από διαβητικούς για τον έλεγχο του μη καλοήθους είδους κέτωσης που μπορεί να συνοδεύει την κατάστασή τους. Εάν ακολουθείτε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μπορεί να είναι καλός βοηθός να αγοράσετε ένα πακέτο με τα τεστ για να σας βοηθήσουν να δείτε πότε πάτε σε κέτωση και πόσο έντονα συμβαίνει κέτωση. Τα ξυλάκια είναι φθηνά στην αγορά και συνήθως διατίθενται σε συσκευασίες των 120. Μπορείτε να αγοράσετε το Ketostix χωρίς τον πάγκο.

Για να ελέγξετε για κετόνες, κάντε απλό κατούρημα σε ένα από τα δοκιμαστικά ραβδιά (σαν να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης). Εάν δεν λάβει χώρα κέτωση, δεν θα συμβεί τίποτα, αλλά αν συμβεί, το ραβδί θα μετατρέψει μια γκάμα χρωμάτων από ανοιχτό ροζ, που δείχνει την παρουσία ιχνών κετονών, σε ένα πολύ σκούρο μοβ, που δείχνει βαθιά κέτωση. Υπάρχει ένας πίνακας στη συσκευασία του Ketostix για να σας δείξει τα διαφορετικά χρώματα και την ποσότητα των κετονών που αντιπροσωπεύει (αν και λάβετε υπόψη ότι η συσκευασία είναι σχεδιασμένη για διαβητικούς, επομένως θα σας πει ότι όσο πιο σκούρα γίνεται η λωρίδα, τόσο πιο επικίνδυνη είναι – καθώς η κέτωσή σας είναι καλοήθης, στην πραγματικότητα όσο πιο σκούρα είναι, τόσο καλύτερα λειτουργεί η διατροφή σας).

Μπορεί να σας αρέσει να πειραματίζεστε κάνοντας δοκιμές σε διαφορετικούς χρόνους, θα δείτε ότι μετά την άσκηση, τα μπαστούνια είναι επιρρεπή να γίνουν πολύ πιο σκούρα, καθώς το λίπος έχει καεί, παράγοντας κετόνες, καθώς ασκούσατε.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *