Συνταγές με αχλάδι

Πώς να φτιάξετε ένα δέντρο γκουάβα να φέρει φρούτα

Το γκουάβα είναι ένα παγκόσμιο αγαπημένο. Το ώριμο γκουάβα που έχει σχήμα οβάλ, στρογγυλό ή αχλάδι, έχει κίτρινο χρώμα, έχει μια πικάντικη μυρωδιά και θεωρείται μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Το δέντρο είναι πιθανότατα ντόπιο της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Purdue. Μπορεί αργότερα να εισήχθη σε περιοχές με θερμότερα κλίματα.

Το δέντρο γκουάβα είναι μικρό με χάλκινο φλοιό που ξεφλουδίζει σε μπούκλες. Καλλιεργείται τόσο από σπόρους όσο και από μοσχεύματα εμβολιασμένα σε ώριμα φυτά. Αρχίζουν να καρποφορούν μέσα σε 2 έως 4 χρόνια. Η απόδοση των καρπών ανά δέντρο μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 300 καρπούς σε μια εποχή. Τα δέντρα σε θερμότερα κλίματα μπορούν επίσης να δώσουν μια δεύτερη απόδοση καρπού.

Τα δέντρα γκουάβα ευδοκιμούν σε περιοχές με φωτεινό και ηλιόλουστο καιρό. Το φως του ήλιου παρέχει στο δέντρο την ενέργεια που χρειάζεται για να δώσει λουλούδια και καρπούς.

Ο ψεκασμός του δέντρου γκουάβα με ένα σπρέι ουρίας λίγο πριν εμφανιστούν τα άνθη την άνοιξη φαίνεται ότι είναι χρήσιμος για την αύξηση της απόδοσης των καρπών. Μίγμα διαλύματος ουρίας 25 τοις εκατό ψεκάζεται σε όλα τα κλαδιά λουλουδιών και καρπών. Ακολουθεί το πότισμα του δέντρου. Αυτό βοηθά το δέντρο γκουάβα να παράγει καρπούς. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι αφήνετε το σπρέι να στεγνώσει στο δέντρο πριν ποτίσετε το δέντρο.

Η εφαρμογή λιπάσματος πλούσιου σε ποτάσα ή κάλιο διατηρεί το δέντρο υγιές και αυξάνει την απόδοση του καρπού. Συνιστάται να απλώσετε ένα κιλό λιπάσματος 8-3-9-2 στην περιοχή της ρίζας του δέντρου και να το δουλέψετε γύρω από τη βάση του δέντρου. Το δέντρο χρειάζεται γονιμοποίηση 3 με 4 φορές το χρόνο σε ίσα χρονικά διαστήματα. Η λίπανση δεν συνιστάται σε ψυχρότερα κλίματα και στις όψιμες εποχές, καθώς η ανάπτυξη του δέντρου και η επακόλουθη καρποφορία σε αυτό το στάδιο μπορεί να βλάψουν το φυτό.

Το δέντρο γκουάβα θα πρέπει να έχει περιορισμένη παροχή νερού για δύο έως τρεις εβδομάδες. Η προκύπτουσα ξήρανση του εδάφους ενεργοποιεί τον αναπαραγωγικό μηχανισμό του δέντρου. Έχει ως αποτέλεσμα την ανθοφορία των λουλουδιών στο φυτό. Το κλάδεμα του δέντρου είναι το επόμενο βήμα. Το παλαιότερο ξύλο πρέπει να κοπεί λίγα εκατοστά πριν από τον κόμβο ανάπτυξης. Αυτός ο κόμβος είναι ένδειξη νέας ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα θα βλαστήσουν νέα κλαδιά, νέες ανθοφορίες και καρποί.

Η επικονίαση των λουλουδιών γκουάβα γίνεται γενικά από τις μέλισσες. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός μελισσών σε οπωρώνα γκουάβας, μπορούν να εισαχθούν. Ορισμένοι καλλιεργητές γκουάβας επίσης καταφεύγουν σε επικονίαση με το χέρι. Παίρνοντας ένα μικρό πινέλο και γαργαλώντας το εσωτερικό των λουλουδιών γκουάβα μπορεί να το κάνει. Βοηθά στην εξάπλωση της γύρης και έχει ως αποτέλεσμα την επικονίαση και την παραγωγή καρπών.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *