Συνταγές με αχλάδι

Πώς να χρησιμοποιήσετε την πηκτίνη για να πήξετε τις σάλτσες

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Όταν μια σούπα, σάλτσα ή στιφάδο γίνεται λίγο πιο αραιή από ό,τι είχατε φανταστεί, δεν υπάρχει απολύτως λόγος να πανικοβληθείτε. Υπάρχουν απλές, γρήγορες μέθοδοι διόρθωσης για να σώσετε μια τέλεια, αλλά υδαρή, σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες. Τα παχυντικά είναι σκόνες ή υγρά που χρησιμοποιούνται για να πυκνώσουν οι σάλτσες χωρίς προσθήκη λίπους ή αλλαγή της γεύσης και της γεύσης. Η πηκτίνη είναι ένα από αυτά τα παχυντικά, ένας υδατάνθρακας πλούσιος σε φυτικές ίνες που μπορεί να βρεθεί σε διάφορα φρούτα. Διατίθεται εύκολα ως πηκτίνη του εμπορίου, τόσο σε υγρή όσο και σε μορφή σκόνης.

Βήμα πρώτο – Προπαχυντικά παρασκευάσματα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το περιττό λίπος από το πάνω στρώμα της σάλτσας πριν προσθέσετε το πηκτικό. Η αφαίρεση του λίπους θα γίνει πολύ πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, αφού προσθέσετε το πυκνωτικό.

Βήμα δεύτερο – ελέγξτε την απαραίτητη μάρκα

Ελέγξτε τη συνταγή που χρησιμοποιείτε για τη σάλτσα σας για να ελέγξετε αν περιλαμβάνει οδηγίες για το πώς να την πήξετε. Εάν απαιτεί μια συγκεκριμένη μάρκα πηκτίνης, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την ίδια μάρκα. Δεν είναι καλή ιδέα να αντικαταστήσετε μια μάρκα πηκτίνης με μια άλλη, επειδή κάθε μάρκα και τύπος πηκτίνης έχει διαφορετικές ιδιότητες. Ελέγξτε τη συνταγή σας για τον τύπο πηκτίνης που χρειάζεστε. Κατά γενικό κανόνα, οι συνταγές για μαρμελάδες και κονσέρβες συνήθως απαιτούν πηκτίνη σε σκόνη, ενώ οι συνταγές για ζελέ και σάλτσες απαιτούν υγρή πηκτίνη. Μερικές από τις νεότερες συνταγές θα σας δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσετε την πηκτίνη, ενώ οι παλαιότερες μπορεί να μην είναι.

Βήμα τρίτο – χρήση της πηκτίνης

Ανακατέψτε τα σωστά συστατικά για συγκεκριμένες μάρκες σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα. Ορισμένες μάρκες μπορεί να απαιτούν οξύ και ποικίλες ποσότητες ζάχαρης για να σταθεροποιηθούν σωστά, ενώ ορισμένες μπορεί να μην χρειάζονται ζάχαρη. Ελέγξτε τις οδηγίες πριν προσθέσετε την πηκτίνη για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε το σωστό σύμφωνα με το εμπορικό σήμα σας.

Βήματα για την προσθήκη υγρής πηκτίνης

1. Προσθέστε την υγρή πηκτίνη αργά, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, όταν η σάλτσα είναι σχεδόν έτοιμη σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής σας. Περιμένετε να δείτε πόσο πυκνώνει η σάλτσα, πριν προσθέσετε κι άλλη.

2. Συνεχίστε να προσθέτετε μικρές ποσότητες υγρής πηκτίνης, μέχρι να γίνει η σάλτσα σας όσο πηχτή θέλετε.

3. Αφαιρέστε από την εστία και αφήστε το να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά. Αυτό θα φέρει τη σάλτσα στην τελική της σύσταση. Εάν η σάλτσα φαίνεται να είναι πολύ πηχτή, απλά προσθέστε λίγο νερό και λειώστε για να αραιώσει.

Συμβουλές και προειδοποιήσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις, 2 κουταλιές της σούπας υγρή πηκτίνη έχουν το ίδιο πηκτικό αποτέλεσμα με 4 κουταλάκια του γλυκού πηκτίνη σε σκόνη, οπότε αν την αντικαθιστάτε, μετρήστε την ανάλογα.

Εάν η παχύρρευστη σάλτσα σας έχει σβώλους αφού κρυώσει, μπορείτε να την ανακατέψετε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ για να γίνει πιο λεία.

Η υγρή πηκτίνη περιέχει θειώδη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε οποιονδήποτε έχει ευαισθησία στα θειώδη.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *