Οφέλη από αχλάδι

Τα οφέλη του αβοκάντο για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα αβοκάντο είναι ιδιαίτερα υψηλά σε θερμίδες, αλλά επίσης εκτιμώνται ιδιαίτερα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λίπη και κάλιο, καθιστώντας το ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή πίεση είναι το μέτρο της δύναμης του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών. Η καρδιά αντλεί αίμα στις αρτηρίες, οι οποίες είναι ο αυτοκινητόδρομος μεταφοράς που είναι υπεύθυνος για τη διανομή του αίματος σε όλο το σώμα. Η αρτηριακή πίεση αποτελείται από δύο αριθμούς: η συστολική, ο πρώτος και ο υψηλότερος από τους δύο αντανακλά την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά χτυπά και γεμίζουν με αίμα, η διαστολική, ο δεύτερος αριθμός, μετρά την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά είναι σε ηρεμία ανάμεσα στα χτυπήματα. Μια φυσιολογική ένδειξη της αρτηριακής πίεσης κυμαίνεται από 90/60 κατά τη γέννηση έως 120/80 σε έναν υγιή ενήλικα. Για ηλικιωμένους ηλικίας 6o και άνω, η ένδειξη 150/90 είναι ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια ένδειξη ελαφρώς υψηλότερη από 120/80 στους νεαρούς ενήλικες υποδηλώνει κίνδυνο εμφάνισης προ-υπέρτασης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς θεραπεία κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά και συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο και στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. “Το να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση σας θέτει σε κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, που είναι οι κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 75 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες (32%) έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση – δηλαδή 1 στους 3 ενήλικες. Περίπου 1 σε 3 Αμερικανοί ενήλικες έχουν προυπέρταση» 1 Μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι και υψηλή σε λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πολύτιμο για τις ιδιότητες καταπολέμησης της αρτηριακής πίεσης στην οικογένεια των φρούτων είναι το Αβοκάντο (γνωστός και ως αχλάδι αλιγάτορας) ένας καρπός του δέντρου αβοκάντο που προέρχεται από το δυτικό ημισφαίριο.

Τα αβοκάντο φημολογούνται ότι είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά επειδή είναι φυτική τροφή, το λίπος που περιέχει θεωρείται ως έλαιο και όχι στερεό λίπος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του λίπους (77%) στα φρούτα είναι ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ. Υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις που υποδεικνύουν το γεγονός ότι οι δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά είναι εξαιρετικές για τη βελτίωση της χοληστερόλης και τη μείωση της φλεγμονής, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών. Στην πραγματικότητα, «Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση MUFAs (μονοακόρεστα λίπη) για τη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων στο αίμα σας». “(Το προφίλ των λιπιδίων ή λιπιδικό πάνελ είναι ένα πίνακας του αίμα εξετάσεις που χρησιμεύουν ως ένα αρχικό ευρύ εργαλείο ιατρικού ελέγχου για ανωμαλίες σε λιπίδιαόπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.)” 2

Μαζί με τα μονοακόρεστα λιπαρά τα αβοκάντο είναι εξαιρετικά πλούσια σε κάλιο (περισσότερο από τις μπανάνες – Μισό μέτριο αβοκάντο περιέχει 549 mg κάλιο, μια μέτρια μπανάνα παρέχει 451 mg.). Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας, μειώνει την ένταση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, διατηρεί τους μύες και τα νεύρα να λειτουργούν αποτελεσματικά και μειώνει την αρτηριακή πίεση εξισορροπώντας τις επιδράσεις του νατρίου στο σύστημά σας. Όσο περισσότερο κάλιο τρώτε, τόσο περισσότερο νάτριο χάνεται μέσω της ούρησης. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση 4,4 mm Hg και τη διαστολική πίεση 2,5 mm Hg.

Για όσους δεν θέλουν να φάνε το φρούτο αβοκάντο, το λάδι που προέρχεται από αυτό είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Μια μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα και δημοσιεύτηκε από το “Journal of Ethnopharmacology”. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μια διατροφή πλούσια σε έλαια αβοκάντο, άλλαξε τα επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων στα νεφρά, με αποτέλεσμα αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα νεφρά ανταποκρίνονται στις ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση». Μια κουταλιά της σούπας λάδι αβοκάντο περιέχει περίπου 124 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους (21 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης λίπους), 9,9 από τα 14 γραμμάρια είναι μονοακόρεστα υγιή λιπαρά που μειώνουν την LDL ((Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) ) χοληστερόλη, ενώ αυξάνει την HDL (Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας) και 1,9 γραμμάρια είναι πολυακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την LDL και την HDL. Τα αβοκάντο δεν περιέχουν χοληστερόλη ή trans-λιπαρά και είναι πιο πλούσια σε βιταμίνη Ε από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Τα λίπη του αβοκάντο είναι επίσης ανθεκτικά στην οξείδωση που προκαλείται από τη θερμότητα, προσφέροντας έτσι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για τα φυτικά έλαια, τα έλαια canola και παρόμοια κορεσμένα ή trans-λιπαρά προϊόντα.

Ενώ εκθειάζουμε τα οφέλη του αβοκάντο για την υγεία, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το φρούτο είναι πλούσιο σε θερμίδες (ένα φλιτζάνι φέτες αβοκάντο περιέχει περίπου 234 θερμίδες), επομένως η ποσότητα που καταναλώνεται πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο, τα άτομα με νεφρικά προβλήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στη χρήση του. Συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας για να μάθετε εάν μια διατροφή συμπληρωμένη με αβοκάντο είναι καλή για εσάς.

1, Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας)

2, Wikipedia.org (wiki/Lipid_profile)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *