Οφέλη από αχλάδι

Τροφική αλλεργία – Η κραυγή του σώματος για βοήθεια

Εάν αισθάνεστε συχνά φουσκωμένοι, κουρασμένοι ή όχι τόσο καλά μετά από ένα γεύμα. Εάν δίνατε συχνά, έχετε πόνους στο στομάχι, κράμπες ή προβλήματα με το έντερο. εάν έχετε έντονη λαχτάρα για φαγητό ή αντιπάθεια για φαγητό. εάν εμφανίσετε μια συλλογή συμπτωμάτων που απλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε, ή μερικές φορές γίνεστε πιο ανήσυχοι, ευερέθιστοι ή καταθλιπτικοί, μπορεί να υποφέρετε από τροφική αλλεργία.

Η αλλεργία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και έχει υπολογιστεί ότι με αυτόν τον ρυθμό η μισή Ευρώπη θα έχει αλλεργίες σε λίγα χρόνια. Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς πλέον αναγνωρίζονται ως παράγοντας για πολλά προβλήματα υγείας και ασθένειες, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Πολλοί επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι η κακή διατροφή και η τεράστια ποσότητα τοξινών που υπάρχουν τώρα στα τρόφιμα μας είναι σημαντικοί παράγοντες αυτής της άνευ προηγουμένου αύξησης του αριθμού και της σοβαρότητας των αλλεργιών τις τελευταίες δεκαετίες.

Όταν το φαγητό βλάπτει αντί να βοηθά

Μεγάλο μέρος της τροφής μας υποβάλλεται σε υπερεπεξεργασίες και θεραπεύεται με τοξίνες σε όλη τη διαδρομή από την παραγωγή μέχρι την πώληση. Αντί να είναι μια κύρια πηγή πραγματικής υγείας και ανθεκτικότητας, επομένως, η τροφή που τρώμε μπορεί στην πραγματικότητα να υπονομεύσει την ικανότητα του σώματός μας να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το καθημερινό στρες και να καθαρίζει τις τοξίνες που μας επιτίθενται από όλες τις πλευρές. Δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότεροι από το σώμα μας αντιδρούν με τροφικές αλλεργίες.

Οι τροφικές αλλεργίες όχι μόνο βλάπτουν το σώμα μας (και το μυαλό μας), αλλά επίσης μας εμποδίζουν να αντλήσουμε τα πλήρη διατροφικά οφέλη από τις υγιεινές τροφές που τρώμε. Προκαλώντας βλάβη στο πεπτικό μας σύστημα, μπορούν να αποτρέψουν την πλήρη διάσπαση των τροφίμων σε βασικά θρεπτικά συστατικά και να παρεμποδίσουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά που είναι διαθέσιμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και υποσιτισμό, παρόλο που μπορεί να τρώτε πολύ καλό φαγητό.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να περιορίσουν την ικανότητά σας να τρώτε τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Μια ποικιλόμορφη δίαιτα προσφέρει τη μέγιστη βεβαιότητα ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, αλλά εάν ζείτε με το φόβο μιας αντίδρασης, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να περιορίζει τη διατροφή σας περισσότερο από όσο χρειάζεται. Για παράδειγμα, ένα άτομο με αλλεργία στο σέσκουλο ή στο ασημότετλο μπορεί να αφαιρέσει όλα τα χόρτα από τη διατροφή του, ενώ στην πραγματικότητα, μπορεί να αντιδρά μόνο σε μια συγκεκριμένη χημική ουσία που βρίσκεται σε φυτά του γένους «τεύτλα». Με την εξάλειψη όλων των χόρτων, αυτό το άτομο χάνει πολλές υγιεινές ιδιότητες των χόρτων, που είναι εξαιρετικές πηγές χλωροφύλλης, ασβεστίου και μαγνησίου.

Αλλεργιογόνα τρόφιμα

Ένα αλλεργιογόνο ή αντιδραστικό τρόφιμο είναι αυτό που προκαλεί αλλεργική αντίδραση, όπως κνίδωση, συριγμό, κράμπες στο στομάχι ή βουλωμένη μύτη. Οι τροφές που τείνουν να είναι πιο αλλεργιογόνες (ειδικά για τα παιδιά) είναι: γάλα σιτάρι καλαμπόκι ζάχαρη καρύδια σόγιας αυγά.

Άλλα τρόφιμα υψηλής αντίδρασης είναι: βρώμη, μαγιά, σοκολάτα, θαλασσινά, βόειο κρέας και εσπεριδοειδή.

Ωστόσο, μπορεί να αναπτύξετε δυσανεξία, ευαισθησία ή αλλεργία σε οποιοδήποτε τρόφιμο. Ο βαθμός ευαισθησίας σε ένα τρόφιμο εξαρτάται από το «κατώφλι» ανοχής σας για αυτό το τρόφιμο. Μπορεί να μπορείτε να φάτε μικρές ποσότητες ενός φαγητού, αλλά να αντιδράτε σε μεγαλύτερες ποσότητες. Ή ορισμένα τρόφιμα μπορεί να καταναλώνονται χωρίς αντίδραση κάθε τόσο, αλλά όχι πιο συχνά.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην αντιδράτε στο συγκεκριμένο φαγητό, αλλά σε ένα από τα περισσότερα συστατικά αυτού του τροφίμου. Μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι οι πιο κοινές προβληματικές ουσίες είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα στα τρόφιμα. Μπορούν να μας προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλά τρόφιμα που τρώμε σε καθημερινή βάση. Άλλες κύριες αιτίες τροφικής αλλεργίας είναι τα πρόσθετα τροφίμων, το θείο, τα φυτοφάρμακα, η βιοτεχνολογία και η γενετική μηχανική.

Συμπτώματα Τροφικής Αλλεργίας

Υπάρχουν πολλά προειδοποιητικά σημάδια που υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχετε τροφική αλλεργία: μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, συχνό μυρισμό ή καθαρισμό του λαιμού, ευερεθιστότητα, κυκλοθυμία, υπερκινητικότητα ή συχνή κόπωση. Άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, στομαχόπονους, προβλήματα με το έντερο, μυϊκό πόνο, βήχα ή συριγμό και συχνά πεπτικά ή αναπνευστικά προβλήματα. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα κοινά σημάδια τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πεπτικά προβλήματα – Οι αντιδράσεις στα τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να βλάψουν τα τοιχώματα που επενδύουν την πεπτική οδό και επίσης να διαταράξουν την ισορροπία των ορμονών και των χημικών ουσιών που απαιτούνται για τη σωστή πέψη και αποβολή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως το σύνδρομο Leaky Gut, όπου τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου διαρρέουν μερικώς χωνεμένη τροφή στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, κράμπες και φλεγμονές στο στομάχι, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αυτοάνοσες ασθένειες και ασθένειες ανοσοανεπάρκειας και πολλά άλλα προβλήματα.

Μπλοκαρισμένοι αεραγωγοί – Τα αλλεργιογόνα των τροφίμων είναι υπεύθυνα για την υπερβολική βλέννα σε πολλά αλλεργικά άτομα, που οδηγεί σε χρόνια βουλωμένη μύτη και βλεννογόνο λαιμό – καθώς και σε μολύνσεις των αυτιών. Τα μωρά έχουν πολύ μικρούς ανώτερους αεραγωγούς και χρειάζονται πολύ λίγα για να τους μπλοκάρουν. Όταν αφαιρεθούν τα αλλεργιογόνα από τη διατροφή, η βλέννα στεγνώνει.

Λοιμώξεις του μέσου ωτός – Πάνω από το 70% των παιδιών υποφέρουν από λοίμωξη του μέσου ωτός κάποια στιγμή, και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι προέρχονται από τροφικές αλλεργίες, ιδιαίτερα στο γάλα και το σιτάρι. Μια μελέτη ανέφερε ότι το 78% των παιδιών με ωτίτιδα εμφάνισαν αλλεργίες στο γάλα, το σιτάρι, το ασπράδι αυγού, τα φιστίκια και τη σόγια και όταν αυτές οι τροφές αφαιρέθηκαν από τη διατροφή τους, το 86% παρουσίασε σημαντική βελτίωση.

Ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα – Οι τροφικές αλλεργίες έχουν σαφώς συνδεθεί με μια σειρά ψυχολογικών διαταραχών και διαταραχών συμπεριφοράς όπως ο αυτισμός και η υπερκινητικότητα στα παιδιά, το άγχος, η κατάθλιψη, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι εναλλαγές της διάθεσης και η «ομίχλη».

Εθισμοί στα τρόφιμα – Εάν είστε εθισμένοι σε ένα τρόφιμο, πιθανότατα είστε αλλεργικοί σε αυτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα πυροδοτούν την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών, μεταξύ αυτών, οπιοειδών, που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Εάν αισθάνεστε πιο χαρούμενοι όταν τρώτε αυτό το φαγητό, μπορείτε να αναπτύξετε μια λαχτάρα για αυτό.

Τύποι τροφικών αλλεργιών

Εάν είστε αλλεργικοί σε ένα τρόφιμο, μπορεί να εμφανίσετε είτε άμεση είτε καθυστερημένη αντίδραση στο φαγητό. Το μοτίβο άμεσης αντίδρασης αναφέρεται ως τροφική αλλεργία τύπου Ι. Αμέσως ή σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση του φαγητού, εμφανίζετε σαφή και συχνά δραματικά συμπτώματα. Εάν είστε αλλεργικοί σε μύκητες, μπορεί να εμφανίσετε κράμπες στην κοιλιά μέσα σε μια ώρα μετά την κατανάλωση ενός ραγού που περιέχει μανιτάρια. Ένα παιδί με αντίδραση τύπου 1 στα ακτινίδια μπορεί να παρουσιάσει σοβαρή φαγούρα στο στόμα ή εμετό μέσα σε 15 λεπτά από την κατανάλωση ενός φρούτου ακτινιδίου.

Η πιο επικίνδυνη αντίδραση Τύπου Ι ονομάζεται αναφυλαξία – μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν εσείς ή το παιδί σας αισθανθείτε ζαλάδα), πρήξιμο της γλώσσας ή του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, λιποθυμία ή πρήξιμο στο πρόσωπο αμέσως μετά το φαγητό, αναζητήστε αμέσως επείγουσα βοήθεια.

Οι τροφικές αλλεργίες τύπου Ι είναι εύκολο να διαγνωστούν. Ανταποκρίνονται σε δερματικές δοκιμές αλλεργίας και εμφανίζονται στις αιματολογικές εξετάσεις επειδή έχουν ως αποτέλεσμα περίσσεια αντισωμάτων IgE. Για πολλούς γιατρούς, αυτό είναι το μόνο είδος πραγματικής τροφικής αλλεργίας. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τροφικές αλλεργίες τύπου Ι εμφανίζονται στο 3-5 % (μερικές φορές έως 8%) των παιδιών και στο 1-2 % των ενηλίκων.

Η τροφική αλλεργία τύπου ΙΙ δεν περιλαμβάνει αντισώματα IgE. Αντίθετα, μπορεί να παραχθούν αντισώματα IgA, IgG και IgM. Αυτό το πρότυπο αντίδρασης σχετίζεται με την απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών από το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλές τροφικές αλλεργίες είναι αυτού του τύπου, επομένως, δεν ανιχνεύονται με τυπικά τεστ αλλεργίας, τα οποία συνήθως ελέγχουν μόνο για τα αντισώματα IgE.

Ορισμένα αντιδραστικά μοτίβα είναι «κρυμμένα». Τα καθυστερημένα μοτίβα τροφικής αλλεργίας (που αναφέρονται ως τροφική αλλεργία τύπου lll) συχνά δεν αναγνωρίζονται επειδή τα συμπτώματα δεν είναι συνήθως εμφανή και μπορεί να εμφανιστούν ημέρες μετά την κατανάλωση του φαγητού. Επίσης, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνουν την παραγωγή περίσσειας αντισωμάτων IgE, οι καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις δεν εμφανίζονται σε δερματικές δοκιμές ή σε τεστ αντισωμάτων IgE. Αντίθετα, τείνουν να εμφανίζονται ως ομάδες σωματικών, συμπεριφορικών και μαθησιακών προβλημάτων που επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος ταυτόχρονα.

Μπορεί να εμφανίσετε αλλεργία τύπου lll ως συνδυασμό επαναλαμβανόμενων ή επίμονων συμπτωμάτων όπως δύσπνοια, συχνό καθάρισμα του λαιμού, επεισόδια υπερκινητικότητας και συναισθηματικής υπερευαισθησίας, χρόνια βουλωμένη μύτη και συχνά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Ένα άλλο άτομο μπορεί να εμφανίσει επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, συχνό κνησμό στα μάτια, κοιλιακούς πόνους, κόπωση, κρίσεις κατάθλιψης, προβλήματα ύπνου και πρήξιμο των λεμφαδένων. Αυτά τα μοτίβα καθυστερημένης αντίδρασης της τροφικής αλλεργίας είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες υγείας, ευθύνονται για την πλειοψηφία των τροφικών αλλεργιών, ειδικά στα παιδιά.

Στην πραγματικότητα, οι τροφικές αλλεργίες είναι τόσο συχνές – και ακόμα τόσο συχνά αδιάγνωστες – που θα πρέπει να λαμβάνετε οποιοδήποτε απροσδιόριστο πρότυπο ασθένειας που περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα και διαφορετικά σωματικά συμπτώματα ως σημάδι τροφικής αλλεργίας μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Θεραπεία

Παλαιότερα ήταν αποδεκτό ότι τα παιδιά ξεπέρασαν τις τροφικές αλλεργίες και οι ενήλικες κάποτε αναφέρουν το ίδιο, αλλά εμείς τώρα που οι αλλεργίες απλώς εξελίσσονται και αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, οι αλλεργίες στο γάλα ή στα αυγά μπορεί να εξελιχθούν σε αναπνευστικές ή άλλες αλλεργίες ή ως διάφορα προβλήματα υγείας. Για να συμβεί αληθινή επούλωση, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αλλεργίες.

Η πιο κοινή θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες είναι η αποφυγή. Αυτό θα ανακουφίσει τα συμπτώματα και θα αποτρέψει περαιτέρω βλάβη. Ωστόσο, μπορεί να σημαίνει μια ζωή περιοριστικής δίαιτας.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων μπορεί να μειώσει τη συχνότητα ή τη σοβαρότητα των αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία από αλλεργικές αντιδράσεις. Τα βιολογικά τρόφιμα παρέχουν περισσότερα από τα ποιοτικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη δημιουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι πάντα αδύναμο σε άτομα με αλλεργίες. Σίγουρα, μια δίαιτα πλούσια σε βιολογικά τρόφιμα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών σε πρόσθετα τροφίμων και φυτοφάρμακα και μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών.

Ωστόσο, εάν έχετε ήδη τροφικές αλλεργίες, η ζημιά που έχουν ήδη προκαλέσει πρέπει ακόμα να διορθωθεί.

Η καλύτερη λύση για τις τροφικές αλλεργίες είναι η απευαισθητοποίηση. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, μερικές από τις οποίες ανοσοποιούν τον οργανισμό σε αλλεργιογόνα με εκχυλίσματα που λαμβάνονται κάτω από τη γλώσσα ή με ενέσεις. Ο βελονισμός έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικός στη θεραπεία ορισμένων αλλεργιών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι θεραπείες μπορεί να μην αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα ζητήματα υγείας, όπως οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, η υπερφόρτωση τοξινών ή το στρες, που προκάλεσαν εξαρχής τροφικές αλλεργίες.

Για μια πραγματική λύση στις τροφικές αλλεργίες, επιλέξτε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αποτοξίνωση για να καθαρίσει το σώμα από τις τοξίνες που συμβάλλουν στις αλλεργίες, να διορθώσει άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας και να σας απευαισθητοποιήσει στα αλλεργιογόνα που σας επηρεάζουν.

Μόλις οι τροφικές αλλεργίες τεθούν υπό έλεγχο ή εξαλειφθούν, είναι σημαντικό να λάβετε σταθερές διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να ενισχύσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Εάν δεν τρώτε αρκετά από τα σωστά τρόφιμα ή τρώτε πάρα πολλά από τα λάθος τρόφιμα, κινδυνεύετε να αναπτύξετε νέες αλλεργίες ή άλλα προβλήματα. Η καλή διατροφή εξακολουθεί να είναι η καλύτερη προστασία σας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *