Οφέλη από αχλάδι

Top 7 Ερυθροί και Λευκοί τύποι κρασιών

Οι τύποι κρασιών βασίζονται στον τύπο του σταφυλιού που χρησιμοποιείται στη διαδικασία οινοποίησης, αν και οι ετικέτες κρασιού αναφέρονται στην περιοχή στην οποία καλλιεργήθηκε το σταφύλι και όχι στο ίδιο το σταφύλι.

Η Γαλλία είναι μεγάλη στο να ονομάζει τα κρασιά της από την περιοχή καλλιέργειας σταφυλιών και οι οινοπότες δεν ενδιαφέρονται πολύ για το ποια σταφύλια βρίσκονται στο μπουκάλι, αρκεί το κρασί να προέρχεται από κάπου όπως η Αλσατία, το Μπορντό και η σαμπάνια. Αυτή η τάση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι οινοπότες υπολογίζουν στο να πάρουν ένα υπέροχο μπουκάλι κρασί, εάν προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, η γεύση του κρασιού εξαρτάται πολύ από το σταφύλι ή τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην οινοποίηση.

Κορυφαίοι τύποι κόκκινου κρασιού

Cabernet Sauvignon (ca-ber-NAY so-vin-yawn) είναι το όνομα του κρασιού, καθώς και του σταφυλιού, το οποίο φημίζεται ως μια από τις καλύτερες κόκκινες ποικιλίες στον κόσμο.

Χαρακτηριστικά – Σε βαθύ κόκκινο χρώμα, το Cabernet είναι ένα όμορφο μεσαίο έως γεμάτο σώμα, ξηρό κρασί. Έχει μια πλούσια, πολύπλοκη γεύση που προκαλεί σκέψεις μαύρης σταφίδας και βατόμουρων. Παραδοσιακά, το κρασί παλαιώνει σε δρυς, γεγονός που του δίνει μια δρύινη γεύση βανίλιας. Έχει ιδιαίτερα απαλό, λεπτό φινίρισμα. Η υψηλότερη ποιότητα Cabernet παλαιώνει πολύ καλά για δεκαετίες.

Αν και τέλειο από μόνο του, το Cabernet αναμειγνύεται συχνά με τους τύπους κόκκινου κρασιού Merlot, Shiraz και Sangiovese.

Περιοχές καλλιέργειας – Τα αμπέλια Cabernet είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμόζονται καλά σε ποικίλα κλίματα. Αυτό το σταφύλι καλλιεργείται σε οινοπαραγωγικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Χιλής, της Γαλλίας, του Καναδά και της βόρειας Καλιφόρνια.

Το Merlot (Mer-LO) έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία 10-15 χρόνια. Λόγω της γλυκιάς γεύσης και της χαμηλής οξύτητάς του είναι μια καλή επιλογή για όσους αρχίζουν να πίνουν κόκκινο κρασί. Merlot είναι το όνομα του κρασιού και του σταφυλιού.

Χαρακτηριστικά – Το Merlot θεωρείται λίγο πιο μαλακό και λιγότερο τανικό από άλλους τύπους κόκκινου κρασιού, όπως το Cabernet. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα πολύπλοκο κρασί, με πλούσιες, λαστιχωτές γεύσεις δαμάσκηνου και βατόμουρου και νότες κερασιού και πορτοκαλιού. Το Merlot δεν είναι κατάλληλο για παρατεταμένη παλαίωση και συνήθως καταναλώνεται αμέσως.

Το Merlot είναι ένα εξαιρετικό σταφύλι σε αυτόνομο κρασί, καθώς και όταν αναμειγνύεται με άλλα σταφύλια, ιδιαίτερα Cabernet.

Περιοχές καλλιέργειας – Το φυτό σταφυλιού Merlot καλλιεργείται στην Ιταλία, την Αυστραλία, τη Χιλή, τη Ρουμανία, την Πολιτεία της Ουάσιγκτον και την Καλιφόρνια.

Το Shiraz (shih-RAZ) και το Syrah (Sih-rah) είναι ονόματα για το ίδιο σταφύλι, με το Syrah να χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους αμπελουργούς. (Δεν πρέπει να συγχέεται με το Petit Sirah, ένα εντελώς διαφορετικό σταφύλι.)

Χαρακτηριστικά – Ένα από τα πιο σκούρα κόκκινα, το Shiraz μπορεί να παρασκευαστεί ως φρουτώδες, γλυκό κρασί με πλουμιστές γεύσεις ή ένα ξηρό πιπεράτο κρασί με νότες από βατόμουρα, γλυκόριζα και σοκολάτα. Οι νότες του toffee προέρχονται από την παλαίωση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια.

Το Shiraz μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή με ηλικία έως 5 ετών.

Ο Shirazis ανακάτευε συχνά με σταφύλια Grenache και Cabernet για να φτιάξει μερικά εκλεκτά κρασιά.

Περιοχές καλλιέργειας – Ενώ το σταφύλι Shiraz πιθανότατα προέρχεται από την κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας, όπου έχει χρησιμοποιηθεί ως μείγμα με άλλα κρασιά, είναι το πιο ευρέως καλλιεργούμενο σταφύλι της Αυστραλίας και έτσι έχει γίνει γνωστό ως “αυστραλιανό” κρασί. Ωστόσο, το Shiraz παρασκευάζεται επίσης στη Νότια Αφρική, καθώς και σε ορισμένα οινοποιεία των ΗΠΑ.

Τα Shirazgrapes που καλλιεργούνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες τείνουν να έχουν πιο απαλές γεύσεις δαμάσκηνου, ενώ τα ψυχρότερα κλίματα δίνουν στο σταφύλι πικάντικες ή πιπεράτες ιδιότητες.

Το Malbec (MAHL-beck), ένα μαύρο σταφύλι, ευδοκιμεί καλύτερα τα ζεστά ξηρά καλοκαίρια που βρίσκονται στην Αργεντινή και τη Χιλή.

Χαρακτηριστικά – Τα σταφύλια Malbec κάνουν ένα μεσαίο, ρουστίκ κόκκινο κρασί, ξηρό, με υψηλή οξύτητα. Λόγω της οξύτητάς του, τις περισσότερες φορές αναμιγνύεται με άλλα κρασιά.

Περιοχές καλλιέργειας – Το Malbec είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία σταφυλιού της Αργεντινής και καλλιεργείται ευρέως εκεί. Καλλιεργείται επίσης στη Χιλή, την Αυστραλία και τη βόρεια Καλιφόρνια.

Το Pinot Noir (Pee-no na-wahr) είναι ένα νόστιμο κόκκινο κρασί που παρασκευάζεται από μια ποικιλία μαύρων σταφυλιών που καλλιεργήθηκαν αρχικά στην περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας. Μερικοί γνώστες πιστεύουν ότι αυτά τα σταφύλια κάνουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο.

Χαρακτηριστικά – Το Pinot Noir είναι ένα δύσκολο σταφύλι στην καλλιέργεια, αλλά με τις κατάλληλες συνθήκες, παράγει ένα εξαιρετικό, περίπλοκο κρασί. Το κρασί είναι ελαφρύ έως μέτριο σε σώμα, φρέσκο ​​και λεπτό. Έρχεται σε μια σειρά χρωμάτων, από μωβ-κόκκινο έως κόκκινο κερασιού, ακόμη και καφέ κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Είναι ένα γήινο κρασί με ποικίλα αρώματα και γεύσεις πλούσια σε φθαρμένο δέρμα, φύλλα τσαγιού, δρυς, βανίλια και μαρμελάδα, όπως φράουλα, βατόμουρο και δαμάσκηνο.

Πολλά Pinot Noir προορίζονται για άμεση κατανάλωση, αλλά ένα Pinot Noir καλής ποιότητας μπορεί να παλαιώσει για περισσότερα από 10 χρόνια.

Είναι ένα αυτόνομο σταφύλι που σπάνια αναμειγνύεται με άλλα σταφύλια. Ωστόσο, τα σταφύλια Pinot Noir που καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια χρησιμοποιούνται συχνά σε τύπους ροζέ κρασιών και σαμπάνιες.

Περιοχές ανάπτυξης – Το Pinot Noir αναπτύσσεται καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα και βρίσκεται στους αμπελώνες στην Καλιφόρνια και στο Όρεγκον, καθώς και στην Αυστρία και τη Νέα Ζηλανδία.

Το Zinfandel (Zin-fen-del) είναι ένας από τους τύπους κρασιών “American Classic”, αν και το σταφύλι προέρχεται από την Κροατία και αρχικά έγινε διάσημο στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το Zinfandel ήρθε στην Καλιφόρνια στις αρχές του 1800 και εκεί άκμασε σε ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα σταφύλια του κόσμου. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πολλών τύπων κρασιών, από ένα πλούσιο κόκκινο σε ένα τραγανό λευκό έως ένα ελαφρύ ρουζ.

Χαρακτηριστικά – Το κόκκινο κρασί Zinfandel έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, συνορεύει με το μαύρο. Είναι ένα πικάντικο, πιπεράτο, βαρύ κρασί με μια νότα μαρμελάδας ή φρουτώδεις γεύσεις και αρώματα, που προκαλεί σκέψεις για βατόμουρα και σκούρα κεράσια.

Το κόκκινο Zinfandel καταναλώνεται καλύτερα μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά μερικά μαλακώνουν καλά με την ηλικία.

Αναπτυσσόμενες Περιοχές – Το Zinfandel καλλιεργείται μόνο στην Καλιφόρνια.

Το Sangiovese (Sanjo-vay-zee) βρίσκεται στο επίκεντρο των ιταλικών κρασιών Chianti, που παραδοσιακά φέρονται στο τραπέζι σε μπουκάλι “καλαθοφόρο” και σερβίρονται με ζυμαρικά καλυμμένα με πλούσιες κόκκινες σάλτσες.

Χαρακτηριστικά – Το Sangiovese είναι ένα μαύρο σταφύλι που δημιουργεί τύπους κόκκινου κρασιού με μεσαίο σώμα που μπορεί να είναι όμορφοι και περίπλοκοι, προκαλώντας διάφορες φρέσκες και φρουτώδεις γεύσεις και αρώματα.

Τα σταφύλια Sangiovese συχνά αναμιγνύονται με Cabernet.

Πολλά κρασιά που παρασκευάζονται με σταφύλια Sangiovese παλαιώνουν καλά για σχεδόν 10 χρόνια.

Περιοχές καλλιέργειας – Καλλιεργείται ως το σταφύλι «υπογραφή» των περιοχών της Τοσκάνης και του Κιάντι της Ιταλίας, καλλιεργείται αλλού με περιορισμένη επιτυχία. Ωστόσο, μερικά αμπέλια καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια.

Κορυφαίοι τύποι λευκών κρασιών

Το Chardonnay (Shar-don-nay) είναι ένα λευκό σταφύλι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή βουτυρωδών, ακίνητων κρασιών, τύπων αφρώδους κρασιού και σαμπάνιας. Είναι το πιο δημοφιλές λευκό κρασί.

Το Chardonnay λατρεύεται από τους οινοπαραγωγούς για την ευκολία στην καλλιέργεια και την υψηλή του απόδοση και οι οινοπότες το λατρεύουν για το ευρύ φάσμα των γεύσεων του.

Χαρακτηριστικά – Τα κρασιά Chardonnay τείνουν να είναι ηδονικά, βελούδινα και ξηρά. Οι γεύσεις εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, και τα φρουτώδη πεπόνια συμπληρώνονται με εκείνες της ζύμωσης σε δρύινο βαρέλι, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων, κρεμωδών, βουτυρωδών τόνων και νότες βανίλιας και τοστ.

Η γεύση του Chardonnay μπορεί να είναι ημίγλυκη ή πικάντικη, ελαφριά ή βαριά, ανάλογα με το πού καλλιεργούνται τα σταφύλια και πώς παλαιώνονται.

Τα περισσότερα chardonnay φτιάχνονται για άμεση κατανάλωση αλλά μερικά παλαιώνουν όμορφα για 5-10 χρόνια.

Περιοχές καλλιέργειας – Τα Chardonnays καλλιεργούνται σε αφθονία σε διάφορες περιοχές, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μολδαβία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική, η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ

Τα Chardonnay που καλλιεργούνται σε ψυχρότερα κλίματα έχουν ως αποτέλεσμα λεπτούς τόνους και αυτά σε υψηλότερες θερμοκρασίες τείνουν να είναι πιο γεμάτα και πιο γευστικά.

Το Sauvignon Blanc (So-veen-yawn Blah) είναι ένα λευκό κρασί, γνωστό και ως “Fumé Blanc” όπως αποκαλείται μερικές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα όνομα που δημιουργήθηκε από τον Robert Mondavi για να τονίσει τις καπνιστές γεύσεις του κρασιού. Η γεύση και το άρωμα του κρασιού μπορεί να διαφέρουν αρκετά ανάλογα με την περιοχή ανάπτυξης και τη διαδικασία ζύμωσης.

Χαρακτηριστικά – Τα αρώματα και οι γεύσεις Sauvignon Blanc μπορεί να είναι καπνιστά (ελαφριά), φυτικά, χορταριασμένα, με προτάσεις από πιπεριές. Μπορεί επίσης να εκμεταλλευτεί τη γκάμα, από το να προκαλεί σκέψεις για άγουρα φρούτα, όπως αχλάδια ή μήλα έως τροπικά φρούτα, όπως μάνγκο, πεπόνια και φραγκοστάφυλα. Είναι τυπικά ένα πολύ ελαφρύ κρασί που τείνει να είναι όξινο και τραγανό.

Το σταφύλι αναμειγνύεται συχνά με άλλα, συμπεριλαμβανομένου του Semillon.

Το Sauvignon Blanc θα πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγα χρόνια από την παραγωγή.

Περιοχές καλλιέργειας – Το Sauvignon Blanc καλλιεργείται στην περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας, τον τόπο καταγωγής του, όπου αναμειγνύεται με το ξηρό σταφύλι Semillon. Άλλες περιοχές ανάπτυξης περιλαμβάνουν τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

Το Moscato (Mus-ket-o) είναι από την οικογένεια των σταφυλιών Μοσχάτο, και είναι ένα κοινό γλυκό, λευκό σταφύλι. Είναι γνωστό με πολλά ονόματα, όπως Muskateller, Muscat Canelli και Muscat Blanc. Όπως μπορεί να υποδηλώνει το όνομά του, οι τύποι κρασιών που παράγονται από αυτό το σταφύλι τείνουν να έχουν μια μοσχομυριστή γεύση.

Μοσχάτο που χρησιμοποιείται στο γνωστό αφρώδη, γλυκό κρασί από την Ιταλία – Asti Spumanti. Λόγω της γλυκύτητας των σταφυλιών χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή επιδορπίων κρασιών.

Χαρακτηριστικά – Το Μοσχάτο έχει μοσχομυριστό άρωμα με άρωμα κιτρικού ή γκρέιπφρουτ που είναι συχνά γλυκό. μια πολύ ξεχωριστή γεύση.

Αναπτυσσόμενες Περιοχές – Ιταλία, Κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας και Αυστρία.

Το Pinot Grigio (Pee-know-gree-zo) είναι ένα λευκό σταφύλι γνωστό με πολλά ονόματα, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας του. Στην Καλιφόρνια και την Ιταλία είναι γνωστό ως Pinot Grigio, ενώ στο Όρεγκον αναφέρεται ως Pinot Gris. Στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας ονομάζεται Malvoisie, και στην υπόλοιπη χώρα ονομάζεται Pinot Gris. Στην Αυστρία είναι γνωστό ως Grauer Burgunder ή Ruländer.

Το λευκό σταφύλι Pinot Grigio είναι στην πραγματικότητα μια μετάλλαξη του κόκκινου σταφυλιού Pinot Noir.

Το Pinot Blanc είναι μια περαιτέρω μετάλλαξη του Pinot Noir και δεν είναι το ίδιο κρασί με το Pinot Grigio ή το Pinot Gris.

Χαρακτηριστικά – Το κρασί που φτιάχνεται με αυτά τα σταφύλια μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό στη γεύση, ανάλογα με το πού καλλιεργούνται, αν και όλα έχουν τη χαρακτηριστική μεταλλική γεύση. Το Pinot Grigio της Ιταλίας είναι συνήθως ξηρό και ελαφρύ, αλλά όχι γλυκό. Τα κρασιά της Καλιφόρνια τείνουν να έχουν πιο πλούσια γεύση, τελειώνοντας με εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι. Οι γαλλικοί τύποι κρασιών τείνουν να είναι πιο ανθισμένοι και φρουτώδεις, με γεύσεις και αρώματα που κυμαίνονται από πεπόνι έως γκρέιπφρουτ και ροδάκινο.

Το Pinot Grigio είναι συνήθως ένα ξηρό, τραγανό κρασί με όξινη μπουκιά.

Μερικοί τύποι κρασιών Pinot Grigio βελτιώνονται με μερικά χρόνια παλαίωσης.

Αναπτυσσόμενες Περιοχές – Το Pinot Grigio καλλιεργείται περισσότερο στην Ιταλία, καθώς και στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Αυστραλία.

Gewürztraminer (Gah-VERTZ-tra-MEE-ner) Ένα πολύ αρωματικό σταφύλι που προέρχεται από τη Γερμανία όπου το όνομα σημαίνει “Μπαχαρικά σταφύλια”.

Χαρακτηριστικά – Το Gewürztraminer τείνει να είναι γλυκό λευκό κρασί, το οποίο μερικές φορές είναι ξηρό. Το άρωμα είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα μπαχαρικών και λουλουδιών. Δεν θεωρείται τόσο ζωντανό όσο άλλοι τύποι κρασιών.

Ορισμένα Gewürztraminers ωφελούνται από τη γήρανση 2-4 ετών.

Περιοχές Ανάπτυξης – Το Gewürztraminer καλλιεργείται στη Γερμανία, την Αλσατία (Γαλλία) και σε μικρότερες ποσότητες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία.

Το Riesling (Rees-ling) είναι ένα λευκό σταφύλι που είναι γνωστό με πολλά ονόματα, όπως Weisser Riesling, Riesling Renano, Rheinriesling και Johannisberg Riesling. Το κρασί του Ρήνου είναι ένα Riesling.

Χαρακτηριστικά – Πιο ελαφριά από ένα Chardonnay, τα κρασιά Riesling είναι συνήθως πολύπλοκοι και γλυκοί τύποι κρασιών με αρώματα φρέσκων μήλων, λουλουδιών και μελιού. Μερικά είναι μοσχομυριστά και ξερά. Το κρασί ποικίλλει, ανάλογα με την περιοχή. Τα Riesling της Καλιφόρνια είναι ξηρά με γεύση πεπόνι, ενώ τα γερμανικά Riesling τείνουν να είναι πιο τάρτα και κιτρικά.

Περιοχές Ανάπτυξης – Το Riesling είναι ένα λευκό οινοποιό σταφύλι όψιμης ωρίμανσης που παράγει μέτρια απόδοση. Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αναπτυχθεί. Τα κάνει καλύτερα στη Γερμανία και στην Καλιφόρνια, αλλά καλλιεργείται επίσης στην περιοχή της Αλσατίας της Γαλλίας, στην Αυστρία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Το White Zinfandel παρασκευάζεται από το ίδιο κόκκινο σταφύλι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του Red Zinfandel. Οι οινοποιοί ξεφλουδίζουν τις κόκκινες φλούδες από τα σταφύλια για να κάνουν ένα πιο ελαφρύ κρασί με γλυκιά γεύση. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί επίσης τη βαρύτητα που σχετίζεται με τους τύπους κόκκινου κρασιού. Παρεμπιπτόντως, αυτή είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τύπων κρασιών ρουζ.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *